keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Patentin kiistaton hyväksyntä?

Joulukuussa 2005 saimme yhteyden Nurmiseen ja kysyimme häneltä mistä tässä Sentera Abp:n jutussa on kyse. Nurmisen mukaan tästä lähtien Retpackilla olisi suora kontakti Senteran kanssa, koska he hoitivat nyt PALPAn IT-järjestelmän kehitystä. Toimitimme patenttiasiakirjat (englanninkielisen version) Senteran johtaja Petri Anttilalle helmikuun lopussa ja hän vahvisti, että hän on saanut nämä asiakirjat tapaamisessamme 28.03.2006.

Yhteistyössä Spectra Oy:n kanssa suoritimme testiversiota Jara Optimaxista kauppakeskus Jumbossa vuodesta 2005 elo-syyskuuhun 2006. Jara Optimax oli kytketty Sinebrychoffin systeemiin ja meillä oli mm. reaaliaikainen datayhteys kumpaankin systeemiin.

Vuosina 2005-2006 Suomen Panimoliiton tj. Timo Jaatinen kävi Jumbossa kahdesti Spectra Oy:n vieraana ja hän kuului siihen aikaan myös PALPAn johtokuntaan. Hartwallin logistiikkajohtaja Harri Matikainen ja jakelupäällikkö Jussi Malinen vierailivat Jumbossa myös, jolloin me informoimme heitä mm. Jara Optimaxista ja patenttihakemuksesta. Matikainen mainitsi, että hän on ollut yhteydessä Koffin logistiikkaosastoon ja Yrjö Nikkaseen, ja sitä kautta myös PALPAn johtokuntaan. Tom Lundqvist ja Yrjö Nikkanen (Koff) vierailivat myös minun kanssani Jumbossa, ja ovat molemmat olleet tietoisia meidän järjestelmästämme ja patenttihakemuksestamme aivan alusta asti. Panimoliitto on antanut PALPAlle oikeudenkäynnin yhteydessä lausunnon, jossa he korostavat miten valtavat seuraukset toimintakielto aiheuttaa alalle - mutta entäpä heidän oman toimintansa seuraamukset (Timo Jaatinen)?

Myös Hartwallin Kimmo Korkeamäki vieraili Jumbossa ja näki Jara Optimaxin "in action". Hän totesi kolmen minuutin kuluttua, että ”pojat, te olette ratkaisseet koko palautus- ja käsittelyongelmat alalla”. Korkeamäki siirtyi valitettavasti Hartwallilta Atrian palvelukseen, mikä oli todella suuri menetys koko alalle sekä myös Retpackille. Jos hän olisi jäänyt alalle, olisivat ongelmaratkaisut näyttäneet aivan toisenlaisilta kuin tänään (tosin tämä ei kyllä tarkoita sitä, etteikö PALPA olisi kuitenkin tehnyt patenttiloukkausta).

Yhteistyössä Senteran kanssa esittelimme ehdotuksen PALPAlle 19.6.2006 siitä, miten tekisimme pilottiohjelmoinnin erilaisille vastaanottokeskuksille saadaksemme tietoa palautuskäsittelystä. Spectra Oy:n tj. Jaakko Parviainen ja hallituksen puheenjohtaja Hannu Plaketti olivat mukana kokouksessa PALPAn luona Pasilassa. Syy tähän oli se, että tämä ensiesittely tapahtuisi kauppakeskuksessa, jossa he hoitivat palautuskäsittelyn. Ensiesittely tapahtuisi lomien jälkeen ja rahoitusta haettaisiin PALPAn toimesta mm. Tekesiltä. Meillä on tallessa sähköpostikeskusteluja, jotka tukevat tätä väittämää. Petri Anttila oli tehnyt PowerPoint-esityksen tätä tilaisuutta varten, jonka hän myös esitti tässä kokouksessa. Huomionarvoista on, että tj. Pasi Nurminen ja kehitysjohtaja Tapani Sievänen kieltävät myöhemmin tapaamisessamme 31.08.2007, että tällaista kokousta on koskaan edes ollut.

13.10.2006 patentti FI 117 428 myönnetään ja ilmoitin siitä noin 30 alalla vaikuttavalle henkilölle, PALPA ja heidän IT-konsulttinsa Petri Anttila mukaan lukien. Tällöin alkoi virallinen yhdeksän kuukauden valitusaika, joka loppui 13.07.2007, mutta minkäänlaisia valituksia Patentti- ja Rekisterihallitukselle ei tuona aikana tullut. Koska kaikki suorasti asiassa mukana olleet ja suuri joukko muita alan henkilöitä olivat saaneet tietoa patentista, oletimme tietenkin, ettei kenelläkään ollut mitään huomautettavaa patentin suhteen. Miksei PALPA, Koff, Hartwall, Alko ja Panimoliitto silloin reagoineet asiaan, koska he nyt jälkikäteen väittävät, ettei meidän patentillemme ole perusteita? Tapani Sievänen – jolla on laaja kokemus patenttiasioista Hartwallin palveluksessa – on sanonut, että hän tiesi mistä patentissa on kyse, mutta miksei hänen tietojaan hyödynnetty patentin valitusaikana? Ympäristöministeriö, PTY ry, PYR Oy ja Panimoliitto ovat antaneet lausuntonsa, mutta PALPAn omistajat: miksi ette kysy Pasi Nurmiselta miksi hän oli täysin passiivinen asian suhteen tuolloin? Retpack ei ole se, joka aiheuttaa alalle heidän maalaamiaan kauhukuvia 300 miljoonan euron kustannuksista ja Suomen hukkumisesta tölkkien ja pullojen alle, vaan se on Pasi Nurminen, Pasi Lehtinen ja muut. Mitkä ovat PALPAn riskinhallintataidot?

"Ympäristöministeriön, PTY ryn, PYR Oy:n ja PALPAn lausunnot pääsee lukemaan kunkin tahon nimessä olevasta linkistä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti