perjantai 12. marraskuuta 2010

Suomalainen alumiinitölkkien ja PET-pullojen panttijärjestelmä

Suomen Palautuspakkaus Oy (PALPA) on lainannut yhteensä 25,2 M € (tilinpäätös 2009) ja se on lievästi sannottuna merkillistä? Tj Pasi Nurmisen mukaan (Hbl) ja tiedotuspäällikkö Johanna Ljungbergin mukaan (Radioprogrammet Smältpunkt, 2009) PALPAlla on hallussaan koko lunastamaton pantti ts. panttinetto. Johanna painotti ohjelmassa että rahojen täytyy olla jossain jos panttaamattomat pullot tulevat kuluttajilta takaisin mutta hän ei tiennyt ihan tarkkaa summaa (ha ha).

Pelkästään vuonna 2008 tämä panttinetto oli runsaat 30 M € ja koko panttineton tulisi olla jossain 70 M € paikkeilla. Miksi näiden tarkkojen summien esiinsaaminen on niin vaikeata? - Koska valtiovarainmimisteriö on myöntänyt PALPAlle non-profit yhtiön aseman vuonna 2001, ja sen vuoksi pantti kirjataan suoraan taseeseen ( eikä tuloslaskelman kautta). Vaikuttaa siltä että heillä on noin 100 M € kassavaje? Miten se on tapahtunut, siis missä ovat nämä rahat?

Eräs syy on jättää tavarantoimittajia/panimoita laskuttamatta käsittelykustannuksia (kierrätysmaksu) jonka tulisi kattaa kustannukset (suurelta osin korvauksia panimoille ja kaupalle = heille itselleen) joten panimot (Sinebrychoff, Hartwall ja Olvi) ovat saaneet osansa tästä panttiylijäämästä. Palpan perimät kierrätysmaksut 2010, alle litran pullot 0,015 €, yli litran pullot 0,03 € ja tölkit 0,0082 €. Niinpä koska nämä tulot ovat matalammat kuin ne korvaukset jotka maksetaan kaupalle ; käsittelykorvaukset ja panimoille ; kuljetuskorvaukset, onko siis budjetoitu niin että kaikki eivät kuitenkaan palauta tölkkejään ja pullojaan ja kun vielä on päätetty jättää ne pois jaksoittain niin nakerretaan vielä enemmän panttinetosta. Onko tämä koko selitys maksuvalmiusvajeeseen vai onko olemassa muita syitä? Puolet vuodesta 2006, koko vuosi 2007 ja osin vuonna 2008 käsittelykorvaukset jätettiin laskuttamatta. Meille on vaikeaa saada tarkkoja tietoja koska monet eivät uskalla kommunikoida allekirjoittaneen kanssa.

Käytännössä tämä tarkoittaa että mitä heikompi kierrätysaste sitä parempaa liiketoimintaa panimoille ja muille tavarantuottajille? Todella nurinkurista eikö totta? Nurmisen mukaan suomalainen kuluttaja on fiksu mutta nythän PALPA ja sen omistajat ovat vetäneet näitä fiksuja kuluttajia nenästä ja "lainanneet" kuluttajien rahoja jotka he itse väittävät pitäisi olla reservissä tai olla käytettävissä luonnossa lojuvien tai tavallisessa jätteiden käsittelyssä olevien tölkkien ja pullojen keruuseen.

Hyvät ihmiset, näin toimii panttijärjestelmä ja PALPA Suomessa tänäkin päivänä. Huomioitavaa on myös että eräs PALPAn omistajista on valtionomistama Alko, myöskin että ympäristöministeriön tulisi valvoa toimintaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti